03 September 2010

Tips meringankan blog dan loading page

Salam...aku rasa dan memang xpayah rasa sebab info ni sanggat sanggat berguna untuk para blogger macam ai kekeek....jom kita baca artikel ni...


Seperti yang kita semua maklum, punca utama kenapa blog kita menjadi berat dan loading menjadi lambat adalah disebabkan oleh penggunaan widget ataupun plugin yang banyak dan tidak praktikal yang kita letakkan pada sidebar. Paparan jumlah entri di frontpage(muka depan) juga merupakan punca utama kenapa blog tersebut menjadi berat.


Tip bagaimana untuk mengurangkan beban pada blog dengan mengurangkan jumlah entri pada front page supaya blog tersebut dapat loading dengan lebih cepat dan pantas. 


Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan mengira bebanan blog anda di SINI


Blog aku punyer berat 


#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1sharingland-lyza.blogspot.com142.6 KB0.62 seconds0 seconds

banyak yang aku kena kurangkan supaya cepat loading.....heheehe..semoga info ni berguna pada para blogger 


creadit  maribina

26 comments:

  1. jap..nak kasi try dulu ye..ingan kan teknik meringan kan badan.heheh

    ReplyDelete
  2. @nizam omar silakan silakan...kompem berat nih hahaha....

    ReplyDelete
  3. @Lyza
    kalau nak ikut saiz,saya punya cikit.86.14.Load time=0.95,Avg speed=0.01.kira ok lagi lah kan.betul tak cik kupu-kupu

    ReplyDelete
  4. @nizam omar bagus bagus....kekalkan yer...hikhik

    ReplyDelete
  5. @nizam omar apa kata awk buat contest hikhik...tp bersyarat la...waahhhh mesti best kiki

    ReplyDelete
  6. @Lyzaok,peraduan.apa yang bersyarat tu?kureng nak paham.xpaham lah senang cita.mana ada duit nak bagi hadiah..huhuh

    ReplyDelete
  7. @nizam omar ala contest ala kadar jer...cmne ea...syarat2 plak, pastikan saiap yg nak ikut contest kena jd follower (wahhh mcm paksa) hehe...

    ReplyDelete
  8. @Lyza
    dah lah nak bersyarat,kena paksa jadi follower.dah lah org tgk blog kurang.nanti terus lenyap..heheh.tengok lah nanti.

    ReplyDelete
  9. @nizam omar wait dulu...tgu follower bertambah...hehehe...xada post baru ker...nak buat skrip ni hahaha

    ReplyDelete
  10. dah klik pun nuffnag..iklan lip ice.harganya rm0.25 sen ye.

    ReplyDelete
  11. @nizam omar hehehe tq very much la...berbalas2 click la kiter pasni yer...semoga cepat kayo haaha

    ReplyDelete
  12. @Lyzakalau nak blogwalking,kena pasang item yang nuffnang.alah benda yang macam bunga,bola,yang ada pasang kat blog saya tu..kalau nak dengar lah kan..hehehe

    ReplyDelete
  13. @Lyzakalau nak blogwalking,letakan iteam yang nuffnang sediakan.alah benda yang bentuk bola.bunga dan macam2 lagi..kalau nak denagr lah..hehehe

    ReplyDelete
  14. @nizam omar owh yang tu..hehehe tq for info..tga nak pasang la ni hehehe

    ReplyDelete
  15. @Lyza dah pasang ke?kalau nak blogwalking,pilih yang dalam kotak tu aje.dah klik layan lah blog yg pilih tu.kalau ada iklan,jangan lupa klik.letak lah apa2 komen sesuai dengan topik.letak address blog untuk promosi.pastu refresh blog kita sendiri.kalau td kita jumpa iklan.mesti dalam blog kita ada iklan.so buat tak tahu lagi..klik aje..hehehe..ni jangan bagi tahu orang...rahsia.kalau nak dapat banyak iklan..kalau xnak.post je kat blog tu..it up tu u..Rezeki masing2

    ReplyDelete
  16. @Lyza masa dok layan blog sendiri,pastikan sign in.ok..sing in dalam blog sendiri..

    ReplyDelete
  17. @nizam omar wowwwwww info berguna ni,,,,cehh nak secret2 mende dah semua org dalam dunia ni tau ada tga baca lagi tips awk tu hehehehe..bdw thx so much for info berguna ni...arigato :)

    ReplyDelete
  18. ni kalau dah pasang ikon ni.try test speed blog,dah kureng sikit.heheeh

    ReplyDelete
  19. @nizam omar xspeed kita tambah xspeed..berapa mau speed hahaha

    ReplyDelete
  20. @Lyza
    oh..semua orang dah tahu..tapi duit tak masuk buat ape..heheheh

    ReplyDelete
  21. @nizam omar heh betui gaks....xapa2 rezeki sorang2...kan (berdoalah semoga dimurahkan lagi rezeki, amin)

    ReplyDelete
  22. hai liza..saiz blog sy 87.6..kire ok la tu kan? huhu

    ReplyDelete
  23. @Lyzaoh..buat lawak...mai sini.saya tarik hidng nak?.ni orang semenanjung ke org sabah? jangan jawab orang konoha lagi ye..

    ReplyDelete
  24. @bardboo ringan ringan ala2 slim riber gitu...hehehe...kekalkan kesliman blog anda kikiki (blog aku jugak la yg obesiti)

    ReplyDelete
  25. @nizam omar haishh berapa kali nak habaq ni...(padahal xmo pemes) sy org sabah aka konoha hehehe...jgn marah :)

    ReplyDelete