09 October 2010

Tutorial nak cantikkan ruangan komen

Salam.....hari ni aku nak share tutorial nak cantikan ruangan komen you all hehehe...jom buat sama2 yer!!!!

Box komen anda sebelum nak transform box komen ngeh ngeh ngeh....

[ispod+posta+defaultirani.gif]

Okeh macam biasa....backup dulu segala coding korang tu yer,,,kang xpasal2 kena buat semula....

1. buka DASHBOARD>LAYOUT>EDIT HTML pastu cari code seperti dibawah (guna CTR + F untuk search yer) 
#comments h4 {
margin:1em 0;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color: $sidebarcolor;
}


#comments-block {
margin:1em 0 1.5em;
line-height:1.6em;
}
#comments-block .comment-author {
margin:.5em 0;
}
#comments-block .comment-body {
margin:.25em 0 0;
}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:gray;
}
DELETE code diatas dan TUKAR guna code dibawah
#comments h4 {
margin: 1em 3em;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
color: #ffffff;
}
#comments-block {
margin-left:1.5em;
line-height:1.6em;
background: #ffffff;
color: black;
padding: 1em;
border:0px solid #ffffff;
}
#comments-block .comment-author {margin:.5em 0;}
#comments-block .comment-body {margin:.25em 0 0; background: #ffffff;}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
padding: 20px 10px 10px 10px;
background: #f3a64c url(http://i38.tinypic.com/27yu1xl.jpg) no-repeat top left;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:gray;
}
Code yang berwarna merah tu adalah komen box yang attractive dan kiut hehehe, komen box korang akan jadik macam ni la hehe...kalau nak tukar bentuk atau design pon boleh....

[jednostavni.gif]

Dah siap pun....cantik kan komen box korang....kiki

credit blogbulk

16 comments:

  1. cantik2...tips yg berguna..mekasih...=)

    ReplyDelete
  2. kalau guna yang ni, boleh pop-up tak ea?

    ReplyDelete
  3. oo.jd tutor lak skrg ye..
    ok, nnti TK cuba apply..
    klau x jd siap r..

    ReplyDelete
  4. @toyolkiut jadik punya xjadi potong kuku jari ai hehehe....

    ReplyDelete
  5. salam..cmne sy na wt ruangan komen cm awk yg pink nie..xpandai..

    ReplyDelete
  6. @soleh salam kembali, ooo nak yg ada kelar2 ea...okeh cuba buat cara ni....

    cari code bawah ni:
    #comments-block .comment-author{
    background:#ED6D88; !important; <---kaler ni boleh tukar letak apa2 ajer...boleh ambik code kaler kat sini http://html-color-codes.info

    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-topright: 10px;

    padding:5px;
    font-size:12px;
    font-weight:bold;
    border:1px solid #ff6699;
    }

    ReplyDelete
  7. thenks..
    http://queen-sophia.blogspot.com/

    ReplyDelete